Handheld’in kökeni, dayanıklı cihaz pazarının doğuşuna kadar uzanıyor. Handheld’in kurucusu Jerker Hellström, İngiliz şirketi Husky Computers Ltd’nin bir parçasıyken dayanıklı bilgisayar imalatının öncülüğünü yaptı. 1997’de Jerker ve bazı meslektaşları, Husky Computers’ın İskandinav bölümünü satın aldı ve Handheld Group’u kurdu. Şirket, İskandinav pazarına odaklanarak Husky ürünlerini dağıtmaya ve pazarlamaya devam etti.
2003 yılında Thomas Löfblad, Jerker’e ortak sahip olarak katıldığında yeni bir sahiplik yapısı kuruldu. Thomas ve Jerker, dünya çapındaki dayanıklı bilgisayar endüstrisinde lider bir şirket kurma tutkusuyla yeni, iki yönlü bir strateji oluşturdular: küresel olarak genişlemek ve şirketi bir dağıtım iş modelinden bir üretim modeline taşımak. Handheld, ilk günden bu yana dünyanın en dayanıklı bilgisayarlarını üretmek için en yenilikçi yöntemlerle çalışıyor.
Handheld için dayanıklılık derinlere iner, şirketin temel değerlerine. Kullanıcı açısından bakıldığında; dayanıklılık, bir bilgisayarın yalnızca tek bir kullanım için değil, üç ila beş yıllık kullanım ömrü boyunca her türlü çalışma koşulunda çalışabilme yeteneğini tanımlar. Ancak yapılan işin türüne bağlı olarak, bir kullanıcı için dayanıklı olan, bir başkası için dayanıklı olmayabilir. Dayanıklılık, çevresel özelliklerin test edilmesiyle tanımlanır. En yaygın üç test; sıcaklık aralığı, askeri standartlar (MIL-STD) ve IP derecesi testleridir.
Sıcaklık Aralığı
Sıcaklık özellikleri, bir cihazın operasyonel sıcaklık aralığını tanımlar. Handheld özellikle geniş bir sıcaklık aralığını hedefler: -40 C ile 60 C arasında çalışabilen ürünler sunulmaktadır.
Askeri Standartlar
Amerika Birleşik Devletleri Ordusu’nun Gelişimsel Test Komutanlığı, askeri (ve şimdi sivil) kullanım için ekipman üzerinde MIL-STD-810G standartlarını yayınlar. Bu standartlar, yüksek irtifa performansından balistik şoka kadar çeşitli ortamlarda 24 laboratuvar testini içerir. Hiçbir taşınabilir bilgisayar 24 yöntemin tamamıyla test edilmemiştir, çünkü bunların çoğu taşınabilir bilgi işlem cihazları için geçerli değildir – ancak genel olarak konuşursak, bir ünite ne kadar çok testten geçerse, ünite o kadar dayanıklı olur. En dayanıklı üniteler (örneğin Nautiz X1) sekiz ila on MIL-STD-810G methodu kullanılarak test edilmiştir.
IP Derecesi
IP, Giriş Koruması anlamına gelir. IP derecelendirmesi, elektrikli ekipmanın katılara ve sıvılara karşı koruma seviyelerini tanımlar. Derecelendirme iki sayı kullanılarak görüntülenir. İlk rakam toza karşı bir koruma seviyesini tanımlar ve sıfırdan altıya kadar yedi farklı seviyeye sahiptir. İkinci basamak, sıvılara (su) karşı bir koruma seviyesini tanımlar ve sıfırdan sekize kadar dokuz farklı seviyeye sahiptir. Dayanıklı bilgisayarlarımızın tümü en az IP65 derecelidir, yani tamamen toz geçirmezdirler ve su tazyiklerine karşı dayanıklıdırlar.